Gyűjtőknek

Műtárgykezelés Gyűjtőknek


Egy jó gyüjtemény folyamatosan változik, bővül, alakul, éli a saját életét. Az értéke sem állandó. Az viszont örök érvényű igazság, hogy sokkal többet ér, ha megfelelő gondossággal, szakértelemmel kezelik.

Ha igazi gyűjtőként szeretne részt venni a művészeti életben, figyelve a piacra, a kortárs és klasszikus alkotók hírnevére, a művek színvonalára és renoméjára - ha úgy tetszik, árfolyamára -, nem elég megfelelő körültekintéssel és ízléssel vásárolni. Kialakuló gyűjteményünk darabjait katalogizálni kell, adatbázisba rendezni és minden lehetésges szempont szerint kereshetővé tenni.

 


Gyűjteménykezelés lépésekben:


1. 

Az adatbázis felépítése az első lépés, ha a Tóth Gyűjteménykezlés bízza gyűjteményét. Az alapadatokon - cím, alkotó, évszám - túl lejegyzünk minden hozzáférhető információt: műfaj, stílus, technika, művészettörténeti-társadalmi jelentőség.


2.

Dokumentáljuk a művészek életrajzát, szakmai útját is. Hogy teljes képet kapjunk, kevés egy száraz adatsor: a művek születése, élete, a mögöttük meghúzódó gondolatok feltárásához komplex kutatómunkára van szükség. A nyomozás néha meglepő eredményre vezet, amely szintén növelheti az adott mű értékét; eredménye pedig a szakszöveg-leírás, amely a megjelenéseket, publikációs listát is tartalmazza. Az adatbázis elkészülte egyben hitelesíti is a műtárgyakat; ha szükség van rá, mindezek mellé értékbecslést is végzünk, akár több szakértő bevonásával.


3.

Az adatbázis-építés része a műtárgyfotó is, amelyet kipróbált szakemberünk végzi hordozható technológiával. Ezzel megkíméli a műveket a szállítástól, a végeredmény pedig nyomdai felbontású, kifogástalan repro képek lesznek.


4.

A megegyezés szerint online és/vagy offline hozzáférhető adatbázis léte nem csak a gyűjtőnek jó: az egységes szempontrendszernek hála a gyűjtemény bekapcsolódhat a nemzetközi projektekbe, darabjai profi kurátorok építette jelentős kiállításokon vehetnek részt. Az adatbázist katalógus formájában is elkészíthetjük, amely nem csak az adatokat tartalmazza, de a gyűjteményt is reprezentálja, akár vaskos, igényes könyv formájában. Az adatbázist pedig természetesen folyamatosan frissítjük a műtárgykövetési rendszerünk segítségével, így minden alkotásról pontosan tudjuk majd, éppen hol tárolják, állítják ki.


+1.

 

Apropó kiállítás: gondoskodunk arról is, hogy az összegyűjtött művek közönség elé kerüljenek. A cARTc által felkért fiatal kurátorok juttatják el a gyűjteményt a kiállítóhelyekre, hogy ezzel az végképp bekerüljön a művészeti vérkeringésbe. Kapcsolatban állunk a legfontosabb múzeumokkal, amelyek a gyűjtők engedélyével hozzáférhetnek az adatbázis bizonyos részeihez és maguk is jelentkezhetnek ötleteikkel, projektjeikkel.


Csapatunk rendszeresen jár nemzetközi vásárokra, tehát nem csak a belföldi piacon vagyunk otthon. Segítünk tehát abban is, hogy a magyar művészeti életben már otthonosan mozgó gyűjtő kiaknázhassa a külföldi lehetőségeket is az ottani művészek, művek, kiállítóterek és trendek megismerésével.